tirsdag 7. september 2010

Moderne og anti-moderne ideer i romantikken

Med utsagnet ”tilbake til naturen” mente Rousseau at den beste tilstanden var den naturlige som menneskene hadde forlatt. Menneskene hadde blitt egoistiske og materialistiske og den nye tilværelsen med eierskap over jordområder skaper konflikt.

Romantikken inneholdt moderne ideer ved å legge vekt på utvikling, framskritt, menneskenes rettigheter, frihet, opplysning og fornuft. Alle disse ideene og egenskapene skulle gi menneskene mulighet til å gjøre verden til et bedre sted.

Men det var også noen ideer som var anti-moderne. De anti-moderne ideene bak sitatet ”tilbake til naturen” viser at ikke alle forandringer nødvendigvis er gode, og at menneskene egentlig hadde det bedre før. Uten gjerder og avgrensninger i naturen var det mindre ulykker, og at det førte til et materialistisk, kunstig og egoistisk liv.

I ”Dovenskab og regnveir” kritiserer Wergeland en far og sønnene hans som jobber i et steinbrudd i slitte og skitne klær. Fridagene da det regnet for mye brukte de på å sove framfor å gjøre fornuftige ting som å vaske seg, reparere klær og sko, vaske og rydde i hytta de bor i eller reparere takrenna. De unnskyldte seg med at de hadde sovet fordi de ikke hadde noe bedre å finne på, men Wergeland var uenig i dette og fikk mennene til å åpne øynene. Denne kritikken fikk dem til å innse hva de kunne og burde brukt tiden sin til, noe som symboliserer ideen om forbedring, opplysning og fornuft ifølge ideene i det moderne prosjekt. Hadde de gjort disse tingene i stedet for å sove ville de forbedret utseendet sitt, kanskje helsen sin, omgivelsene sine og tilværelsen ville blitt bedre over tid.

Ingen kommentarer: