tirsdag 7. september 2010

Matt. 18.20

I Matt. 18.20 får vi være flue på veggen i en situasjon som godt kunne oppstått i den tiden da segregering var vanlig og det var greit å ha ”hvite kirker” og kalle folk for negere. Rasisme, samfunnskritikk og religion er temaene i denne novellen og allerede i tittelen får vi assosiasjoner til bibelen. Allusjon blir brukt mellom bibelen og novellen og dette er noe som ofte gjøres fordi bibelen er noe mange kan relatere seg til og kjenne seg igjen i.

Kontraster blir brukt gjennom hele novellen mellom de hvite og ”negeren” både ved hudfarge, rettigheter og respekt. De hvite følte seg krenket og mente han drev med gudsbespottelse, mens de som faktisk oppførte seg dårlig var menneskene i menigheten selv. Fra utsiden er det lett å se dette, og også siden vi lever i en annen tid, men der og da var det naturlig å oppføre seg på denne måten.

Den svarte mannen sammenlignes med Jesus når man finner ut om naglehullene han har i hendene og det brukes også et sterkt språk som gjør inntrykk på leseren. Naglehullene er et symbol og et virkemiddel for å vise at han skulle forestille Jesus.

Ingen kommentarer: