onsdag 13. oktober 2010

Knut Hamsun, Modernisme og Nyromantikk

1. Gjør kort greie for særtrekk ved

modernismen som litterær retning.

På 1800- og 1900-tallet kom modernismen. Modernismen som litterær retning kan kjennetegnes ved at grammatikken endevendes, man bruker ikke store bokstaver, rim og rytmer, det brukes mye allusjoner, språket er vanskelig og blir oppløst og fjernet frå normalspråket. Litteraturen var vanskelig å forstå og selv om målet var å bruke språket på en måte som kunne få folk til å forstå mer, ble det til et større skille mellom poeter og folket. Det skulle vektlegges hvordan mennesket kunne forbedre seg og forandre seg til det bedre. Man satte sammen ord som egentlig ikke hørte sammen og strofene mistet rim og rytme. Det ble et brudd med det etablerte og med de tradisjonelle måtene å uttrykke seg på. Formen var fri og skule vise at vi lever i en ny tid, i tillegg til at diktningen skulle finne et svar.

KNUT HAMSUN (1859−1952)

1. Kva er bakgrunnen for at forfattarar og

kunstnarar bryt med tradisjonell form

rundt 1890?

Nå ville forfatterne vise fram skyggesidene og de vanskeligstilte i samfunnet, noe som krevde en annen måte å formulere seg på enn de var vant til fra romantikken. Livsfølelsen var pessimistisk og forfatterne likte ikke samfunnets negative utvikling.

2. Gi en kort presentasjon av Knut Hamsun.

Knut Hamsun regnes som en av de mest innflytelsesrike litterære stilister i det 20. århundret og utga mange verker, blant annet over 20 romaner. Han ble født i Lom, kalt Knud Pedersen og slo igjennom med ”Sult” i 1890. Da framsto han som en pioner for sin modernistiske måte å skrive på.
- Knut Hamsun (1859-1952) ble født i Vågå. Han regnes som en av det 20., og det sies at gjennombruddet hans var da han kom med romanen Sult i 1890. Da Knut Hamsun viste sin interesse i nazisme, var det mange som vendte ryggen og sluttet sin begeistring for diktene hans. Han skrev en rekke litterære verker en av de var ’’Markens Grøde’’ i 1917.

3. Kva er bakgrunnen for at vi kan kalle Knut

Hamsun nyromantikar?

Han brukte mye skildringer, natur og følelser og var opptatt av fantasi og det som var mystisk og uforklarlig. Nyromantikere reagerer mot det nye, fiendtlige samfunnet som menneskene skaper.

4. Presenter romanen Sult.

Sult er gjennombruddsromanen til Knut Hamsun som kom ut i 1890 og som gjerne blir sett på som delvis selvbiografisk. Boken ble skrevet i jeg-form og handler om en mann som lever sulten, men er mest opptatt av å ha æren i behold og virke rikere enn han er. Han prøver å leve som forfatter og har diverse psykiske problemer i tillegg til pengeproblemene.

5. Peik på modernistiske trekk i romanen

Sult.

Modernismen la vekt på menneskers evner til å forandre og forbedreomgivelsene sine, og dette kommer også fram i ”Sult” der mye av handlingen er dyster og hovedpersonen går sulten.

Ingen kommentarer: